Marti, Iunie 2, 2009, 07:15 AM 

1 iunie- "Cartea răsplăteşte"
     media: 5.00 din 1 vot

Cartea răsplăteşte!

Modernitatea foloseşte uneori în exces comparaţia socială fiind invocată, de către generaţii de ieri şi de azi, lipsa educaţiei, tocmai când şcoala apelează (mai mult ca oricând), la variate instrumente de educaţie formală, nonformală şi informală. Adesea părinţii spun „copilul meu este mai bun decât..., sau este mai puţin talentat decât...” generând nu numai competiţia, dar şi multe complexe cu care copilul se confruntă de timpuriu şi trebuie să lupte să le depăşească.

Ceea ce şcoala trebuie să facă, este să motiveze pe fiecare copil să se depăşească pe sine, să fie într-o permanantă competiţie cu ceilalţi dar mai ales cu el însuşi, de la vârsta la care „înţelepciunea şi iubirea mea sunt jocul” până la metamorfozarea copilăriei în... „jocul şi iubirea sunt înţelepciunea mea”.

Răspalta pentru truda şi talentul fiecăruia va veni cu siguranţă, dublată de răbdare, perseverenţă şi multă muncă. Ideea că poţi obţine lesne bucurie fără un minim efort trebuie spulberată, fiind necesar să oferim copiilor alternative, modele reale, oferte educaţionale diverse dintre care să aleagă cu discernământ, responsabilitate şi încredere ceea ce li se potriveşte şi le aduce satisfacţii.

„Cartea răsplăteşte” – un proiect generos al ziarului „Crai nou”, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi al Grupului „Muşatinii”- aminteşte de zicerea celebră „ai carte, ai parte” tocmai în zi de sărbătoare a copiilor din toată lumea, dorind să amintească părinţilor şi copiilor că fără învăţătură nimic nu este posibil, chiar dacă va fi să ni se aducă argumente care să ne contrazică.

În zi de sărbătoare copiii vor fi răsplătiţi cu o carte scrisă de Doina Cernica, care mărturiseşte prin cele spuse de Antoine de Saint Exupery: „Iată secretul meu. E foarte simplu. Nu vezi bine decât cu inima”.

„La mulţi ani copile, la mulţi ani copilărie!”

Prof. Tatiana Vîntur
Inspector şcolar educaţie formală şi nonformală

Comentarii

Utilizatorii autentificati pot posta comentarii la aceasta insemnare.
    Intra in contul tau!
    web-designer prof. Bogdan Feştilă

Cautare

Aboneaza-te la insemnari

Ultimele poze

Blog Status

Vizitatori:111.205
    Insemnari:154
    Comentarii:171